Omstreeks 1648 waren er in Heerde drie brouwerijen. Werd er in Heerde dan destijds zo veel bier gedronken? Het antwoord daarop is ja, maar men dronk bier destijds niet alleen voor de alcohol. Het drinken van bier was gezonder dan het drinken van water omdat het water in die tijd niet van al te beste kwaliteit was.
De naam van het pand was destijds “Het wapen van Kampen”. Waarom? Waarschijnlijk omdat de Kamperweg juist op die plek precies op de Dorpsstraat uitkomt. Erg aantrekkelijk dus voor de mensen uit Kampen om vervolgens naar binnen te gaan voor een natje en/of droogje zal de vroegere uitbater gedacht hebben. Vervolgens kende het pand verschillende eigenaren.
Een daarvan was Bartien Willem ter Horst, geboren op 28 november 1673. Hij nam de brouwerij over voor een onbekend geldbedrag en nam daar voor in 1719 een lening bij Theodorus Froon, destijds predikant van de Ned. Herv. Kerk in Heerde, tegen een rente van F.80,- per jaar.
Waarschijnlijk is Bartien ter Horst gestopt met de brouwerij en alleen verder gegaan met de herberg. De herberg liep uiteindelijk niet goed genoeg en daarom zijn waarschijnlijk Arend Buitenweert en Willempje van Apeldoorn, de toenmalige eigenaren, in 1793 begonnen met een grutterij en kruidenierswinkel.
Op 6 maart 1897 koopt vervolgens de gemeente het geheel (winkel, woonhuis en achtertuin) voor F.3000,- met de bedoeling om op de plek een postkantoor te bouwen. Het ontwerp voor het postkantoor was van architect Wissink. Uiteindelijk was aannemer W. Ouwerkerk Sleijster het goedkoopst en mocht hij het postkantoor bouwen voor het bedrag van F.8650,-
Eenmaal gereed verhuurde de gemeente het postkantoor aan het rijk voor het bedrag van 50 gulden per maand. In 1962 werd het kantoor verkocht aan het rijk voor F.42000,-. In 1971 werd het weer teruggekocht toen het rijk grond kocht op de hoek Stationsstraat / Brinklaan om daar een nieuw postkantoor te bouwen, daar het oude postkantoor te klein werd.
Nadat vervolgens eerst Herman Meijer nog een antiekzaak in het pand had en een deel van de Schotkampschool gebruik maakte van een aantal ruimtes, begon de familie Fernhout er een horecazaak.
Hij kwam over van hotel “Dennenheuvel” en noemde het nieuwe restaurant ’t Olde Posthuus’. Tot voor kort was er het restaurant “De Vier Jaargetijden” gevestigd. Inmiddels heeft het pand een andere eigenaar, namelijk de heer en mevrouw Van Oene.
In het pand is vanaf eind 2016 De Postkamer gevestigd. Het nieuwe horecabedrijf wil mensen in een huiselijke sfeer laten genieten en wijst met veel respect voor het verleden terug naar de rijke historie van de oude brouwerij, herberg en postkantoor!